fredag 18 juli 2008

Läst; Marianne Sparre "Johannas saga"

I slutet av 1970-talet hittas en trave gulnade brev från Sverige i en dammig låda på en vind i Minnesota. Så småningom hamnar de i händerna på Marianne Sporre. Utifrån dessa har hon skapat en roman om de många människor som skildras av brevskriverskan Johanna Holtz.

Johanna växer upp på Söders höjder i mitten av artonhundratalet. Hemmet präglas av kärlek, strävsamhet och trygghet, men många av grannarna kämpar mot fattigdom, smuts och hopplöshet. Ända sedan hon var liten har Johanna älskat att berätta historier om exotiska länder och spännande äventyr. När såväl släktingar som bekanta ger sig av ut i världen får hon ännu mer att drömma och skriva om.

Johannas saga är historien om ett antal starka, modiga kvinnor. Vi får följa familjen Holtz liv på Söder men också en grupp missionärer som hamnar i Afrika och hennes lilllebror som emigrerar och blir miljonär i USA men sviker sin familj hemma i Sverige. Den handlar ocksåå om horan som varje månad ger svägerskan pengar anonymt varje månad eftersom hon vet att hennes bror är en riktig suput. Maken och dottern som blir kvar när mamma blir missonär i Afrika. Pigan som möter kärleken i Afrika och blir kvar när båten går hem.

Boken är full av människor som har en historia värd att berättas, men lite tråkigt blir det efter ett tag, även om man vill veta hur det går för alla. Johannas saga är Marianne Sporres debutbok.

Inga kommentarer: