fredag 18 juli 2008

Lyssnat; Khaled Hosseini

Har just lyssnat klart på “Flyga drake” av Khaled Hosseini. Den här boken var inte riktigt lika gripande som “Tusen strålande solar”, kanske det har att göra med mitt kön, lättare att känna in sig med kvinnor än med småpojkar och män. Jag vet inte? “Flyga drake” är en bra bok som jag rekomenderar.
Amir är rikemanssonen, Hassan är tjänarens son. De leker med varandra varje dag. När de är tolv år vinner Amir drakflyningen och hans far är för första gången stolt över honom. Hassan springer för att fånga den blå besegrade draken till Amir och när han aldrig kommer tillbaka ger sig Amir ut och letar efter sin vän. Amir hittar Hassan i en gränd omringad av tre pojkar från överklassen som vill ha draken, Hassan vägrar ge den i från sig. Amir står och ser på, utan att ge sig till känna, hur hans “vän” blir skändad. Efter denna händelse kan inte Amir vara tillsammans med Hassan längre för varje gång han ser Hassan blir han påmind om sitt dåliga samvete och sin feghet.
Resten av Amirs liv kommer han ihåg denna vinterdag i gränden i Kabul. Så en dag många år senare får han en chans att göra det rätta.
Skillnaden mellan muslimer och muslimer blir väldigt tydligt, en del är födda till att leda andra till att tjäna ledarna. Stolthet, ära och tradition står högt, något som följer de Afganska flyktingarna till Amerika.
Ovan på detta kommer alla dessa krig. Sovjetunionen, krig mellan Afganer, Tallibaner, Amerikaner, det tar aldrig slut. Samtidigt skildras ett mycket vackert land fullt av kärlek.
Kort sagt; Läs den!

Inga kommentarer: