fredag 18 juli 2008

Läst/Lyssnat; Anne B. Ragde

  

I våras läste jag Berlinerpopplarna av Anna B Ragde, fösta delen av tre om tre bröder och en okänd dotter och om kollisioner mellan stad och landsbygdsliv. Personerna i familjen Neshov, slitet med grisarna, slitet mellen att göra det man vill och det man borde och de fantasktiska naturbeskrivningarna från Trondhiem gjorde att jag var tvungen att läsa del 2 Eremitkräftorna. Del 3 “Ligge i grönne enger” har inte kommit ut på svenska än men jag lyckades få långa den som ljudbok (på norska). Under morgondagens promenad för att hjälpa våren på traven (Flower Power Knit) tog den slut, och det känns alldeles tomt! Hur kommer det att gå for Torunn, Margido, “farfar” Tormodd, Erlend och Krumme och alla deras barn som snart ska födas?

Torunn har aldrig träffat sin pappa ,Tor, innan hennes farmor dör. Ja egentligen har hon inte träffat någon av familjen på faderns sida, bara pratat med honom i telefonen. Nu upptäcker hon att hon har två farbröder och en farfar.  Tor (Torunns pappa) är grisbonde, Margido är begravninsentrepenör, Erlend är bög och inreder skyltförnster och bor tillsammans med Krumme i Köpenhamn. Det är snart jul och alla bröderna (+Krumme och Torunn) samlas för att begrava sin mor och obehagliga sanningar kommer fram om familjen.

Torunn blir kvar en tid och hjälper fadern och farfadern med mat, tvätt mm innan hon återvänder till sitt liv som delägare i en vetrinärsmottagning i Oslo. Hon har dock en ny familj med nya familjemedlemmar som kräver en plats i hennes liv och hon vet inte riktigt längre vart hon hör hemma, Trondhiem eller Oslo.

Personerna i boken är så levande beskrivet att det verkligen känns som om man känner dem. Jag ser Erlend framför mig när han putar med läppen och ställer till en scen för att han inte får som han vill, eller gamle Tormodd som sitter och bläddrar i sina krigsböcker i en tukos snurrstol i tvrummet åthutad av alla. Margido som gör allt han kan för att slippa befatta sig med gården, grisar, “farfadern” och Tor, är livrädd för Bögarna, men som ber för dem alla.

Jag har bara ett tips! Har ni inte läst dem så gör det!

Inga kommentarer: