torsdag 8 december 2011

Du gamla du fria

Baksidestext;
 Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständigheter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. På Kvällspressen anar man en seriemördare, något Annika avfärdar som vilda fantasier.
Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa.
Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en.


Du gamla du fria är den nionde romanen om Annika Bengtzon. Jag tycker att Liza Marklunds böcker är väldigt ojämna. En del har varit bra, andra har varit riktiga bottennapp... Denna hör väl till mittiemellanskiktet! Historien om kidnappningen och förhandlingarna med gisslantagarna, lösensumman mm är bra och man vill verkligen veta om de ska lyckas. Däremot kvinnomorden i förorten och den eventuella seriemördaren.... Inte ens kvällspressen kan vara hur dum som helst, och att dessutom polisen köper de..... De håller inte i min värld! Så Du gamla du fria får medelbetyg, (kan de vara ett C nuförtiden?!?!?!) läsvärd, men har du nått bättre på gång så ta den först!

1 kommentar:

Otaliga projekt sa...

Jag lyssnade klart på den igår. Jag hade rätt höga förväntningar eftersom jag tyckte att de två senaste var hennes bästa. Gissa om jag blev besviken. Jag som gick i skolan när det betygskala 1-5 ger den en 2:a, knappt.
Men det är bara att ge sig på nya böcker, nu lyssnar jag på boken om Kennedy-klanen.