söndag 22 november 2009

Din heder

av; Martin Svensson

"När Viktor efter en kort promenad kommer hem till sin lägenhet, upptäcker han att hans balkongdörr är uppbruten. Men ingenting verkar ha blivit stulet. Det här blir början på en rad besynnerliga händelser som leder till att Viktor kommer i kontakt Meryem, en palestinsk-kurdisk tjej i tjugoårsåldern som han har ett vagt minne av att han träffat under en blöt natt på krogen.
Viktor dras mer eller mindre ofrivilligt in i Meryems liv och får både hennes bror och hennes svartsjuke pojkvän efter sig och lär även känna hennes färgstarke farbror Memmet. Snart har det gått så långt att alla tror att Viktor är Meryems nya pojkvän, och Viktor gör tappra försök att ta sig ur vad han uppfattar som en alltmer absurd historia.
Din heder är en berättelse om vad som händer när två kulturer kolliderar med varandra och familjens heder blir en ursäkt för att förtrycka kvinnor så att de inte har något annat val än att fly. Den utspelar sig under en sommar i Stockholm när Viktor försöker få tiden att gå i väntan på att hans son ska komma hem. Förutom att han blir mer och mer insyltad i allt som har med Meryem och hennes familj att göra får han titt som tätt besök av sin sjukpensionerade granne, som ägnar dagarna åt att leda suspekta studiecirklar i egen regi.
Men framför allt handlar Din heder om Meryems kamp för rätten att få bestämma över sitt eget liv. För att bli betraktad som en självständig individ måste hon bryta med sin familj. Först när familjens heder inte längre stänger henne inne, kan hon skapa sig sin egen heder."

Boken var inte riktigt det jag förväntat mig, men den var intressant även om en del av de djupa samtalen bara var svammel... Vet inte om jag kan ge den något högt betyg men.... Den var värd att lyssna på, även om man fick blunda med öronen när grannen Frank hade sina låpnga utläggningar...

Inga kommentarer: