söndag 19 september 2010

Den sjätte gudinnan

 av; Karin Alfredsson

Baksidestext;

Kali drar sig fram genom att tigga. Hon är 17 år, våldtagen och kastlös, och kämpar för att hålla sitt nyfödda barn vid liv. Amrita har svårt att gå efter den svåra brännskada hon fick då hennes man kastade ett brinnande spritkök på henne.
Men nu har Amrita jobb - och en mobiltelefon. På displayen skymtar Kali ibland MMS-bilder på stengudinnor, sådana som fanns i bytemplet där hemma, men hon frågar ingenting. Amrita ordnar saker åt folk med hjälp av mobilen, det förstår Kali.
Kali och Amrita är två av de utsatta kvinnor som den svenska läkaren Ellen Elg träffar på sitt FN-uppdrag i Indien. Ellen samarbetar med Madhu, en advokat med mänskliga rättigheter som specialitet. Madhu vill driva de utsatta kvinnornas fall i rätten men Kali och Amrita bestämmer sig för att skipa rättvisa på egen hand. Lite hjälp på vägen får de också av den sjätte gudinnan, en ovärderlig antikvitet på väg ut på den internationella konstmarknaden. Kanske kan man "ordna" så att den tar en annan väg?

Karin Alfredsson skriver om kvinnors liv/utsatthet i olika värlsdelar, i den här fjärde boken är Ellen Elg i Indien. Den Sjätte gudinnan är en mycket gripande bok där vi får följa flera olika Indiska kvinnor inte bara Kali, Amrita och Madhu, ett liv så långt fjärran från vårat. Det finna bara en kommentar som gäller;

LÄS Karin Alfredssons böcker!!!!

Inga kommentarer: