torsdag 9 december 2010

Lite om Yemenvästen och klänningen!

I början av 1990-talet arbetade den svenska barnmorskan Tulla Danielsson på ett sjukhus, Jibla, i norra Yemen. Det är ett land som har en kall vinter och låga temperaturer nattetid nästan året om. Eftersom de flesta av de 1800–2000 mammor och barn som förlöstes där fick lämna sjukhuset inom en timme efter förlossningen kom Tulla på att hon skulle be svenska stickvänner att göra varma västar till barnen.

Gundla Johnson i Onsala antog utmaningen, började sticka västar själv och blev också babyvästförmedlare.

– Efter en artikel i Tidningen Hemslöjden 1992 började en stickvåg som gjorde att jag fick mängder med paket från hela Sverige, Danmark, Åland och Norge, berättar hon.

Över 12 000 västar skickade Gundla iväg mellan 1990 och 2007. Många paket och många tackbrev från både stickare och mottagare kom hem till henne under de åren, och hon fick hjälp med fraktkostnaderna när västarna skulle skickas iväg. Många skickade också sina västar direkt till sjukhuset, så hur många det blev sammanlagt är det ingen som vet.

– Det blev en tradition att varje nyfött barn fick en stickad väst från Sverige med sig hem, och det var så uppskattat, berättar Gundla. Eftersom de flesta i området var fattiga bidrog utsikten att få en fin babyväst till att kvinnorna sökte upp sjukhuset när det var dags för förlossning.

Tulla efterträddes av amerikanska barnmorskor som fortsatte med att ta emot och dela ut västarna. Men sommaren 2007 fick de sista av dem lämna Yemen, och eftersom det inte längre gick att garantera att hjälpen nådde fram till de nyfödda slutade Gundla att skicka paket.

– Jag fick be folk att sluta skicka västar till mig, säger hon. Nu hänvisar jag många till en Vitrysslandsinsamling istället!

Texten hämtad från Stickhjälpen där även mönstren finns!

Inga kommentarer: