lördag 6 februari 2010

Nationaldag

Samerna är ett av världens ursprungsfolk. Gemensamt för dessa folk är att de levt på samma plats genom historien, före det att länderna koloniserats. De har en egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring.

6 februari Samernas Nationaldag som firas till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917.

Det samiska folket bor i fyra länder och har ingen egen ­nationalstat, men den samiska flaggan har vajat i Norge, Finland, Ryssland och Sverige ända sedan 1986.

Sápmi, som samerna själva kallar landet, sträcker sig från Idre i Dalarna till Ishavet i norra Norge och till Kolahalvön, Ryssland. Sápmi utgör 35 procent av Sveriges yta.

Cirkeln i den samiska flaggan är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten.

I Sverige talas flera olika samiska språk. Flest talar nord­samiska, uppskattningsvis 5 000–6 000 personer. Cirka 500 personer talar sydsamiska och ungefär lika många talar lulesamiska. Även dialekter som umesamiska och pitesamiska talas av en liten grupp.

I Östersund finns lokalkontor för Sametinget,­ Nationellt samiskt informationscentrum och Gaaltije – Sydsamiskt kultur- och informationscentrum.

Ungefär 10 procent av samerna i Sverige är sysselsatta inom rennäringen. Till de samiska, traditionella, näringarna hör också slöjden, jakten och fisket. Till de nya näringarna kan räknas turism, media, konst och musik.

Källa: samer.se

Inga kommentarer: