Detta är Skäfte.
Ett långt rörliknande strå som är räfflat och vasst (går utmärkt att fila naglarna med).
Skäfte växte bara på ett ställe runt Grundsjön när mamma var liten, på Skäftesäggen.
Varför är nu detta så viktigt?
Jo;
förr kokade man messmör i stora kopparkelar;
Keln var en viktig ägodel och den tog man väl vara på.
Efter avslutat kok skurade man upp kelen med en Tvôgô (tvaga) gjord av just Skäfte!
Kelen står förövrigt inne i Djupdalsvallen som omnämns i förra inlägget.
7 kommentarer:
Godmorgon.Vad skönt att komma hem och jobba.ha en fin dag.kram
Det finns en hel del "redskap" att bara plocka om man vet ver de växer och hur de ska användas.
Vilken vacker kittel :-)
Jag har aldrig hört talas om Skäfte förut, så jag googlade på det. Skavfräken är ett annat namn och jag har sett det, men hade inte en aning om vad man kan använda det till. Man lär så länge man lever. Ha det gott! Kram
tänk vad de kunde mycket förr och använde sin kunskap på ett miljövänligt sätt, där har vi något att lära oss av tycker jag
Sv: hahaha så du blev gratulerad i juli du
kramar
Godmorgon.Idag vaknade jag kl.4.00.Somnade tidigt igår,bli gå upp då.Känns gott ibland gå upp tidigt.Kanske fredags städa.Nu lova dom ändå REGN,skönt med regn,nu efter 1 veckas sol.Ha en skön dag på jobbet.kram
Fin kittel.....Har du kokat messmör ngn gång ?? Messmör är ju så gott.....och jättebra mot förstoppade magar.....hade det i vällingen till en av ungarna när hon va bebis !!!Ha en bra dager !!!
Skicka en kommentar